Det finns lagstadgade medicinska kontroller och hälsoundersökningar som regleras i olika föreskrifter, bland annat från Arbetsmiljöverket. HPI:s Medicinska kontroller i arbetslivet är ett samlingsnamn för tjänsterna som riktar sig mot de föreskrifterna.
Med HPI Plustoo får ni en smidig sammanhållen digital tjänst som kommer underlätta för företagshälsan att hjälpa sina kundorganisationer ha ordning och reda samt använda grupprapporten som beslutsunderlag i arbetsmiljöarbetet.
Hela tjänsten i ett sammanhållet flöde. Digitalt signerade tjänstbarhetsintyg som alltid finns tillgängliga på medarbetarens hälsokonto, på arbetsgivarens konto och hos företagshälsan.
Grupprapport med möjlighet att visa resultat till exempel per avdelning, yrke, kön, ålder. Grupprapporten visar bland annat antalet som erbjudits delta och andelen som tackat ja och andelen som bedömts tjänstbara.
Både företagshälsan, arbetsgivaren och medarbetaren får påminnelser när det är dags för nästa kontroll.
Medicinska kontroller fyller också en pedagogisk funktion genom att tydliggöra risker i arbetsmiljön och hur man kan förebygga riskerna. Utöver den individuella rådgivning som ges till varje medarbetare vid fysiskt besök får också arbetsgivaren genom medicinska kontroller en återkoppling om hur arbetsmiljöarbetet fungerar på arbetsplatsen.
Vibrationer
Handintensivt arbete (MEBA kan väljas som metod)
Nattarbete
Allergiframkallande kemiska produkter
Allergiframkallande kemiska produkter (tjänstbarhetsintyg)
Fibrosframkallande damm (tjänstbarhetsintyg)
Asbest, Syntetiskt oorganiska fibrer, Kvarts
Bly (tjänstbarhetsintyg)
Joniserande strålning SSMFS 2018:1 (tjänstbarhetsintyg)
Kadmium (tjänstbarhetsintyg)
Kvicksilver (tjänstbarhetsintyg)
Klättring med stor nivåskillnad (tjänstbarhetsintyg)
Rök- och kemdykning (tjänstbarhetsintyg)
Dykeriarbete (tjänstbarhetsintyg)
Buller (AFS 2023:10, 2 kap.)
MEBA – Medicinsk kontroll vid ergonomiskt belastande arbete
MEBA är en metod lämplig för medicinsk kontroll vid handintensivt arbete eller vid ergonomiskt belastande arbete om riskbedömning visar att det är motiverat (2023:15, 9 kap. 1 §).
Metoden består av en screeningdel som görs på samtliga deltagare, och en fördjupning för de som har besvär. MEBA är en standardiserad metod utvecklad av Arbets- och miljömedicin Syd.
För att utföra tjänsten i Plustoo krävs utbildning i MEBA.
Kurser anordnas vid de Arbets- och miljömedicinska klinikerna för sjukgymnaster/fysioterapeuter och företagsläkare.
Med det här systemet behövs ingen postgång, eller hantering av lösa blanketter och papper, vilket gör det enklare och säkrare att hålla ordning och reda. Arbetssättet effektiviseras helt enkelt.
Tjänsten ger möjlighet till gruppsammanställningar, vilket underlättar återkoppling till arbetsgivaren och dennes systematiska arbetsmiljöarbete. Arbetsgivaren har en skyldighet att dokumentera anordnandet, och vid anmodan visa upp detta för Arbetsmiljöverket. Vill ni kunna stötta kundorganisationer med geografisk spridning och redovisa sammanhängande statistik finns möjlighet att bjuda in partners i er databas i Plustoo. Deltagaren får sitt utlåtande/tjänstbarhetsintyg i sitt individuella hälsokonto, där alla resultat från t ex hälsoprofil eller andra tester finns samlat. Deltagaren kan därmed följa sin utveckling och förändring oavsett byte av arbetsgivare eller företagshälsa. I HPI:s bevakningssystem går påminnelser till såväl deltagaren som arbetsgivaren. Genom tjänsten skapas referensdata för jämförelse med svenskt arbetsliv. Kunskap om omfattningen av medicinska kontroller och om exponering etc genereras till alla parter inklusive myndigheter.
Tidigare arbetssättet kräver mycket manuell hantering med bl a inskanning av dokument i journalen vilket tar dyrbar tid och innebär onödiga risker för bristande informationssäkerhet. Nya arbetssättet blir mer effektivt och säkert och ger dessutom ett modernt intryck till kundföretagen som förväntar sig ett mer digitalt och effektivt arbetssätt.
Ja, läkare som ska göra medicinska kontroller behöver ett abonnemang som är kostnadsfritt.
Arbetsgivaren kan i arbetsgivarkontot göra en beställning av medicinska kontroller som inkluderar riskbedömning för individ och grupp. Beställningen tas emot och bekräftas av företagshälsan.
Deltagarna får en länk till frågor inför den medicinska kontrollen. Frågorna berör hälsa och arbetsmiljö i det aktuella arbetet. Alla svar behandlas konfidentiellt.
De undersökningar som krävs för respektive medicinsk kontroll genomförs och resultaten dokumenteras.
I ett individuellt fysiskt möte går företagsläkaren (eller fysioterapeut/naprapat/kiropraktor vid handintensivt arbete) och deltagaren tillsammans igenom svaren på frågorna och resultat av undersökningar utifrån ett intuitivt bedömningsunderlag. Oftast görs också en kroppslig undersökning. Tjänstbarhetsintyget signeras digitalt.
Deltagarna tar del av resultat och intyg samt får en påminnelse när det är dags för nästa medicinska kontroll.
Återkopplingen sammanställs enkelt i en grupprapport. Utöver specifika resultat för respektive medicinsk kontroll återges anordnandet av den medicinska kontrollen som redovisar hur många som erbjudits medicinsk kontroll och hur många som tackat ja, nej eller uteblivit.
Samband mellan ohälsa och arbetsmiljö identifieras och kan återkopplas till arbetsgivaren med medarbetarens samtycke. Arbetsgivaren får även tillgång till tjänstbarhetsintyg och påminnelse om nästa medicinska kontroll.
I samband med vissa medicinska kontroller görs en bedömning om tjänstbarhetsintyg kan utfärdas.
En arbetstagare kan alltid tacka nej till en medicinsk kontroll. Om kontrollen är kopplad till ett tjänstbarhetsintyg och arbetstagaren tackar nej, kan intyget inte utfärdas. Utan ett giltigt tjänstbarhetsintyg får arbetstagaren inte utföra arbetsuppgifter som kräver detta intyg.
Ta kontakt med oss så besvarar vi dina frågor om Plustoo och våra tjänster.